Ordre a la nevera!




Ara que ve Nadal i matarem el gall, els excessos a la cuina i les sobres dels dinars familiars, cal que tinguem clares quatre indicacions bàsiques que a part d’ajudar-nos a mantenir l’ordre a la nostra nevera, ens ajuden a evitar certes contaminacions.
És ben sabut que la majoria de toxiinfeccions alimentàries es produeixen a casa, per això és important que tinguem clares les regles del joc de la seguretat alimentària.


No tots tenim el mateix espai disponible, ni totes les neveres són iguals, però les pautes bàsiques per ordenar la part interior, de dalt a  baix, són:


A la part superior, la temperatura sol ser una mica més baixa que a les estanteries centrals de la nevera, es considera el millor lloc per conservar-hi els productes acabats que no es sotmetran a cap tractament abans de consumir: els lactis, el menjar preparat acabat, conserves llestes per consumir i altres productes fràgils, com poden ser els ous, sempre dins una ouera. Si no tenim un espai a la porta, els haurem de conservar a les parts més altes, com d’altres productes fràgils. Així evitem que es trenquin o malmetin. Sempre col·loca els ous amb la part més punxeguda cap avall, així el rovell cau i la cambra d’aire queda a la part superior evitant que estiguin en contacte i reduint el risc de contaminació.

De la mateixa manera, els productes cuinats i ben conservats que sotmetrem a altes temperatures, com les restes, o els embotits ben tancats s’haurien de col·locar a les parts altes.

Sempre per sota dels productes cuinats, a les estanteries més centrals que són les més fredes de la nevera, hi posarem els productes frescos i crus, com el peix i la carn. D’aquesta manera evitem el creixement microbià i que caiguin sucs dels crus als menjars que ja són llestos per el consum. Si tenim prou espai, seria bo ubicar la carn i el peix en estanteries separades.

A baix, normalment hi trobem espai separat a mode de calaix per les fruites i verdures. Aquesta separació permet protegir els productes dels sucs crus de les safates superiors. És important que siguin aquests productes els que col·loquem a baix dels crus, ja que al ser fruita i verdura sempre la netegem i desinfectem bé abans de menjar i cuinar

A la porta de la nevera, de la mateixa manera, de dalt a baix:
Si hi tenim espai per conservar els ous, és convenient utilitzar-lo. Sol estar a dalt així evitem el risc de trencar-los. Com ja hem explicat, els ous cal conservar-los dins la nevera un cop els hem comprat, ja que és el lloc on la temperatura és més estable, evitant condensacions d’aigua a la closca que faciliten la contaminació de l’ou.
Segons l’espai disponible, podem posar-hi les salses, mantega, algunes conserves.
Per acabar, la nevera sol disposar d’un espai per posar-hi les begudes, ja siguin sucs, llet, aigua, refrescos, etc. Si l’espai no és suficient, podem ubicar-ho a l’estanteria de dalt de la part interior, amb els productes a punt pel consum.

I recorda...First in, First Out...el primer que entra és el primer que surt! Endreça els aliments que hagis de consumir abans davant, així evitaràs que se’t facin malbé!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada