Què és el malbaratament alimentari?



LLENÇAR MENJAR, això és el malbaratament alimentari.

Un terç dels aliments produïts anualment al món no són ingerits per ningú (FAO, 2011). A Europa això equivaldria aproximadament a 300kg de menjar per persona i any. Segons Stuart, en el seu llibre Malbaratament: l’escàndol global del menjar publicat l’any 2009, de les 4600 Kcal de collita comestible disponibles per persona i dia arriben a taula unes 2000 Kcal. La resta es perd pel camí, del camp a la taula.


A nivell global, quantificar el malbaratament alimentari és difícil, partint de la base que la definició de malbaratament s’ha tractat des de diferents vessants i utilitzant diferents termes tals com “pèrdues”, “minves”, “excedents” o “sobreproducció”. L’any 2015 es va aprovar l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible. Aquesta Agenda compta amb 17 objectius globals, identificats com a ODS (Objectius de Desenvolupament Sostenible) amb la pretensió d’assolir-los cap al 2030. S’estima que l’any 2050 la població global augmentarà un 32% respecte la del 2015, aquest augment es donarà sobretot als països en vies de desenvolupament.


És evident que la preocupació pels aliments va creixent, si tenim en compte la definició de seguretat alimentària consensuada l’any 1996, citem: 
Hi ha seguretat alimentària quan tothom, en tot moment, té accés físic i econòmic a una alimentació suficient, innòcua i nutritiva d’acord amb les necessitats i preferències alimentàries per tenir una vida activa i saludable
Podem adonar-nos-en que estem molt lluny d’aconseguir aquesta “seguretat alimentària” a escala global. L’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible dels 17 objectius marcats n’inclou dos adreçats especialment a l’alimentació:

OBJECTIU FAM ZERO
OBJECTIU CONSUM I PRODUCCIÓ RESPONSABLES

A Catalunya, l’objectiu del Programa general de prevenció i gestió de residus i recursos de Catalunya (PRECAT20) és reduir per a l’any 2020 un 50% el malbaratament alimentari respecte dels nivells del 2010.
Feu clic a la imatge per veure les dades sobre malbaratament a casa nostra.





T'interessa el tema del malbaratament? 
No et perdis el nostre mòdul online exclusiu per als subscriptors "La Sobirania Alimentària" on dediquem tot un tema al Malbaratament Alimentàri.


Què has de fer per accedir-hi? Només has de clicar al botó de subscripció i dir-nos on vols rebre la clau d'accès al Campus Codex Formació!


Aquesta subscripció no suposa cap cost econòmic!