Menjars Testimoni: Recollida i Conservació

 


Doncs sí, iniciem el 2021 amb una mini novetat que l’hem d’entendre com l’harmonització per part de l’Estat dels requisits de recollida i conservació dels menjars testimoni que ja s’establien al RD 3484/2000:

las autoridades competentes, en determinados casos, podrán exigir a los responsables de los establecimientos elaboradores de comidas preparadas que dispongan de comidas testigo


Les autoritats competents, en darrer terme, són les comunitats autònomes, i amb el nou decret            RD 1086/2020, del 09 de desembre de 2020, s’hi indiquen criteris més homogenis o més específics, els mínims per a tot l’Estat com, per exemple, quins establiments les han de preparar, com s’han de preparar, i durant quan temps cal conservar-les.

Diem que és una mini novetat perquè a Catalunya ja s’aplicaven criteris més restrictius o específics.


Abans d’entrar en detall recordem que una mostra de menjar testimoni és una mostra representativa d’una determinada elaboració que hem preparat un dia concret. Són importants perquè en cas de toxiinfecció alimentària es poden estudiar i analitzar per fer-ne els estudis epidemiològics que es considerin oportuns.


Som-hi! A l’Art.30 del Capítol IV del nou RD, sobre menjars testimoni en establiments de menjars preparat subjectes a inscripció al Registre General Sanitari d’Empreses i Aliments, especifica:


Qui ha de prendre mostres Testimoni?  Doncs tots aquells establiments (subjectes al Registre General Sanitari d’Empreses i Aliments) de menjars preparats per ser consumits en:


Residències de gent gran, Centres de dia ,Menjadors Escolars, Escoles Infantils, Hospitals, Campaments infantils, Mitjans de transport; Si s’elaboren en menjadors col·lectius (menjadors d’empresa,...); Si s’elaboren per encàrrec menús idèntics per grups de mínim 40 persones (casaments, festes,…)


*I els Restaurants? L’Agència de Seguretat Alimentària de Catalunya, a la seva Guia Oficial de Pràctiques Correctes d’Higiene del sector restauració, indica que si el teu restaurant elabora grans quantitats d’un mateix plat per un mateix servei, prenguis mostra testimoni.


Quan s’han de recollir les mostres?  Després de l’elaboració quan estiguin preparades per consumir.


Com s’han de recollir?Separar una ració individual de mínim 100g en un envàs exclusiu i apte per alimentària, a ser possible que tanqui hermèticament.

*Veieu que indica el mínim a recollir, a Catalunya la quantitat oscil.la entre els 200g i els 300g de mostra.


Què cal indicar-hi a l’etiqueta? Cada mostra testimoni recollida individualment s’ha d’identificar amb el nom complert de l’elaboració i la data.

*Pots anotar-hi l’hora i la temperatura en el moment de la presa de mostra.


Com s’ha de conservar? En refrigeració a un temperatura igual o inferior a 4ºC.

*Es recomana, per poc que es pugui, que es conservi en congelació.

 

Durant quan temps s’ha de guardar?  Mínim 7 dies, és a dir una setmana.

*Ja era la recomanació a Catalunya.



Forma part de Codex Formació! Si vols ser el primer en rebre les darreres notícies en seguretat alimentària, accedir a Càpsules Informatives Gratuïtes al Campus Codex i rebre totes les novetats sobre els nostres cursos, només ens ho has de dir omplint el següent Formulari de Subscripció.

Aquesta subscripció no suposa cap cost econòmic!