Tria daurat, tria salut!


El passat 8 de novembre, el Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, a través de l’Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició, a partir d’ara AECOSAN, va celebrar una jornada amb més de 300 professionals per discutir els aspectes científics i normatius relacionats amb l’Acrilamida. A part d’aquesta trobada, ha elaborat una campanya informativa "Con la Acrilamida no desentones. Elige dorado, elige salud!" per explicar els riscos i presentar noves recomanacions per evitar concentracions elevades d’acrilamida en els aliments.

Com bé sabem, a partir de l’11 d’abril de 2018 cal aplicar obligatòriament les mesures de mitigació que s’exposen en el nou Reglament (UE) 2017/2158, pel qual s’estableixen mesures de mitigació i nivells de referencia per reduir la presencia d’acrilamida en els aliments.
En destaca la importància d’informar dels detalls d’aquesta nova normativa europea per tal d’harmonitzar les actuacions que es duguin a terme per aplicar-la a Espanya.

Aquest nou reglament reconeix l’acrilamida com a contaminant químic i obliga a controlar-ne els nivells a través de la cadena alimentària. L’acrilamida és una substància que es crea de manera natural al cuinar a elevades temperatures (més de 120ºC) i poca humitat en aliments que contenen midó, rics en hidrats de carboni, com poden ser les patates i els cereals. Quan fornegem, torrem o fregim en excés es produeix l’acrilamida. Per a reduir-ne la seva concentració, s’estableixen certes mesures de mitigació (reducció) obligatòries i uns nivells de referencia que no es poden superar, ja siguin indústries, càterings, fleques i pastisseries o el sector restauració, entre d’altres.

D’aquesta trobada cal destacar-ne el repte que suposa aquest nou enfoc de gestió del risc alimentari des de aquest nou marc legal, que per primera vegada a nivell legislatiu, inclou uns Codis de Pràctiques, vinculants i proporcionats, a complir per l’empresa alimentària mitjançant la seva inclusió en els Plans de Prerequisits i/o registres de l’APPCC.

Per a quins productes alimentaris cal aplicar les mesures de reducció dels nivells d’acrilamida?
-      Patates fregides i altres productes cruixents i llescats a partir de patates.
-      Snacks i altres productes cruixents a base de patata.
-      Cereals d’esmorzar.
-      Productes de la fleca i pastisseria: galetes, magdalenes, brioixos, barretes de cereals, pa de pessic, etc.
-      Cafè i substituts del cafè.
-      Aliments infantils i aliments a base de cereals per a infants i joves.


Els explotadors d’empresa alimentaria minorista o al detall han d’estar en condicions d’aportar proves sobre l’aplicació de les mesures de mitigació exposades a l’Annex II Part A.
-      A partir dels documents acreditatius de formació al personal manipulador.
-      Amb la documentació i informació demanada als nostres proveïdors.
-      Amb l’exposició de les Guies de colors a la vista del personal que manipula l’aliment en qüestió.

Codex Formació posa a la vostra disposició el Mòdul Formatiu “Nivells d’Acrilamida. Pràctiques Correctes” actualitzat, on hi hem inclòs les noves recomanacions emeses per l’AECOSAN. L’objectiu principal d’aprenentatge d’aquest curs és treballar, concretament, l’acrilamida i les mesures de mitigació que a partir de l’11 d’abril de 2018 són d’aplicació obligatòria directa segons el Reglament (UE) 2017/2158, pel qual s’estableixen mesures de mitigació i nivells de referència per reduir la presència d’acrilamida en els aliments.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada