Què ens passa amb el rentat de mans?



Ja hi tornem a ser! Que els manipuladors d’aliments cal que es rentin les mans amb certa freqüència és vox populi. Com a formadora em trobo amb el repte d’explicar el que s’explica a cada formació (com ens hem de rentar les mans?) sense caure en l’automatisme del que ja sabem, perquè tots ho sabem!

Si demanem als manipuladors d’aliments que es rentin les mans durant una sessió pràctica, som nosaltres qui hem de dir prou (el rentat de mans s’allarga innecessàriament…) però amb el tràfec del servei de menjars sembla missió impossible poder garantir el correcte rentat de les mans.  És a dir, la teoria ens la sabem molt bé, però a la pràctica ens costa aturar-nos, rentar-nos correctament les mans, i continuar amb l’activitat.

Les mans són eines per als manipuladors d’aliments. Us imagineu utilitzar la mateixa cullera durant 2 hores de servei per remenar i cuinar tots els plats que calgui, freds, calents, crus, cuits, carn, peix,…? Les mans són forquilles, ganivets i pinces. I només en tenim dues.

A nivell científic hi ha estudis que avalen l’eficàcia de rentar-nos les mans correctament; el Codex Alimentari ho reforça, al Reglament 853/2004 sobre higiene de productes alimentaris hi consta la obligació per part dels manipuladors d’aliments de mantenir un elevat grau d’higiene personal,… Potser ha arribat l’hora de preguntar-nos perquè encara no es fa correctament?

A nivell teòric, li donem importància, però i a nivell pràctic?

Si sou responsables d’una empresa alimentària és recomanable marcar una línia vermella en el rentat de mans abans i/o després de dur a terme determinades manipulacions. En d’altres ocasions podem posar a l’abast eines complementàries que permetin al manipulador no tocar l’aliment amb les mans...

Us heu plantejat demanar a les entrevistes de feina que el candidat es renti les mans? Fer valer la importància que li donem com a responsables de la nostra empresa a aquesta pràctica tan senzilla? Ens encarreguem de demanar als nostres treballadors que es rentin les mans si detectem que no ho han fet quan calia? Som capaços d’ asserenar el servei per tal que el treballador no tingui la sensació que no té temps per fer-ho?

Podem continuar explicant-ho 100 vegades, els hi podem fer copiar a la pissarra com quan érem petits, però a nivell docent també s’ha demostrat que aquesta metodologia no ens permet assolir l’objectiu principal.

Al final, es tracta de conscienciar-nos de la importància que té i posar els mitjans necessaris, entre tots, per fer-ho possible.



La nostra sessió formativa presencial, ara també al nostre Campus Online, sobre Pràctiques Correctes d'Higiene reforça les bones pràctiques recomanades per complir amb la normativa, com també impulsa el canvi en petits hàbits del dia a dia dels manipuladors d'aliments.

Clica al curs per més informació



Per més informació sobre els mòduls del curs podeu trucar al 660431378, enviar un correu-e amb els vostres dubtes a codexformacio@gmail.com o bé fer click AQUÍ i omplir el següent Formulari de Contacte.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada