Guia Oficial Venda de Proximitat

 



Des de Codex Formació sempre hem defensat la Sobirania Alimentària i una de les primeres accions que podem emprendre és triar la Venda de Proximitat a l’hora de decidir els nostres proveïdors. Aquest camí ens ha portat a conèixer petits productors que lluiten dia a dia per tirar endavant la venda de les matèries primeres que produeixen, hi ho fan molt bé!


Hi ha molts productes que no ens arriben als consumidors; són deliciosos, artesans, fet amb l’ànima; i degut a la poca informació, la por a no fer les coses bé i al desconeixement de la normativa o burocràcia que pot implicar engegar-ne la venda queden com a petites partides que es venen en petit comitè gràcies al boca-orella. Aquest fet no ens beneficia, ni als productors ni als consumidors. La sobirania alimentària és cosa de tots i totes, crear una xarxa alimentària ferma i propera.


La venda de proximitat és una eina útil que ajuda a millorar la viabilitat econòmica del camp català en tota la seva extensió i complexitat, i, per tant, per incrementar el desenvolupament socioeconòmic de les zones rurals. Per aquest motiu, Catalunya vol potenciar aquest tipus de venda amb el suport de les administracions. La creació de l’acreditació de la venda de proximitat i l’edició d’aquesta Guia són iniciatives que responen en aquesta voluntat. ACSA.



I si no fos tant difícil, anar posant ordre, i pas a pas anar-nos adaptant i implementant el que requereix la normativa higienicosanitària?


Un primer pas, totalment gratuït és fer un cop d’ull a la Guia per a la Venda de Proximitat de productes agroalimentaris i agraris de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària de Catalunya,  és la tercera edició, actualitzada  el desembre de 2020: 

Descarrega’t la Guia clicant AQUÍ 


La Guia us pot ser molt útil per resoldre dubtes si esteu pensant o heu engegat la venda del que produïu. També hi trobareu els punts de contacte de les autoritats competents.


Com a assessora les 3 preguntes més freqüents que m’heu fet en relació a aquest tema són i que trobareu les respostes ampliades a la Guia:


1. Hem de diferenciar el concepte de la venda de proximitat del distintiu oficial de venda de proximitat?  És pot fer venda de proximitat sense accedir al segell oficial??


Podeu fer venda de proximitat sense estar inscrits a la DUN i també us podeu acollir a aquesta Guia, però no podreu acreditar-la amb el distintiu oficial; si no us voleu acollir a la Guia, heu de seguir tota la legislació vigent. Pàgina 16 de la Guia.


És a dir podeu ser petits productors i fer venda de proximitat sense acollir-vos al distintiu. No podreu promocionar la vostra venda amb el logotip del distintiu oficial. Això no vol dir que no facis venda de proximitat, i sigui quin sigui el context hauràs de seguir els passos per tal de complir amb la normativa higienicosanitaria vigent.


2. Hem de gestionar la seguretat alimentària a partir dels plans de prerequisits o autocontrols?


Els productes agroalimentaris disposats per a la venda de proximitat poden ser productes primaris, productes transformats o productes elaborats; en qualsevol dels casos, cal complir els requisits d’higiene que estableix el Reglament europeu 852/2004 per a tots els productes alimentaris i els requisits del Reglament europeu 853/2004, a més, per als productes alimentaris d’origen animal. A partir de la pàgina 26 de la Guia


Com qualsevol empresa que ven aliments al consumidor final; aplicant els criteris de flexibilitat i adaptant la gestió al tipus de producte, quantitat produïda i altres particularitats, cal implementar els Autocontrols o Plans de Prerequisits.


3.Ens hem de formar com a petits productors implicats en la venda de proximitat? 


El coneixement és el principi de la saviesa! Seguiu una formació que aprofundeixi tots els aspectes de la seguretat alimentària; transmeteu els vostres coneixements al vostre personal, doneu-li instruccions clares i feu que també es formi amb un curs bàsic d’higiene alimentària que després pot perfeccionar amb cursos d’APPCC, traçabilitat d’aliments, al·lèrgies, etiquetatge, etc. Finalment, avalueu com considereu oportú el grau d’assoliment d’aquesta formació. Pàgina 31 de la Guia.


Recorda que el Pla de Formació és un dels Autocontrols Bàsics que s’han de dur a terme, sigui quina sigui la naturalesa de l’empresa alimentària. La nostra formació de proximitat permet adaptar-vos els cursos i sessions formatives per tractar els temes que us afecten directament, a part dels estàndards que afecten de la mateixa manera a totes les empreses alimentàries i manipuladors d’aliments. 





T'interessa la sobirania alimentària? Tenim un Modul informatiu gratuït pels subscriptors! Clica al botó de subscripció i t'enviarem al teu cotrreu-e la clau d'accès al Campus. Tindràs accès als  Mòduls Gratuïts que anem posant a disposició dels subscriptors, seràs el primer/a en rebre actualitzacions normatives o tips-consells per aplicar al dia dia del teu negoci.

Aquesta subscripció no suposa cap cost econòmic!