A casa, no em covis els ous!


Els ous, a casa, s'han de conservar sempre a la nevera per prevenir la proliferació de bacteris, particularment la salmonel.la. Agència Catalana de Seguretat Alimentària.

 Els ous són un dels productes bàsics en la nostra alimentació i com bé sabem una font de proteïna d’elevat valor energètic, fàcil de digerir i assimilar per al nostre organisme; tot i que hem de tenir en compte que seu el valor energètic depèn del tipus de cocció a la que es sotmeti. Tots sabem que no és el mateix menjar-se un ou ferrat o un ou passat per aigua.

Tot i tenir renom com a portador de certes toxiinfeccions alimentàries, la majoria d’aquestes contaminacions es poden evitar si tenim clares les normes higièniques i de manipulació que hem d’aplicar al producte.

Per entendre perquè hem de mantenir els ous sempre a la nevera un cop els hem comprat hem de saber que l’interior de l’ou (embrió) es troba protegit per la closca externa i la cutícula interna (la capa fina que es troba enganxada a la clova). Feu clic AQUÍ per saber-ne més. Els canvis de temperatura provoquen condensacions sobre la closca protectora i aquesta humitat pot facilitar el creixement de bacteris, que gràcies a la porositat de la clova pot provocar que penetrin els microorganismes, malmetin la cutícula i contaminin l’interior.

Però ens podem preguntar, per què els hem de mantenir al refrigerador si quan els comprem els trobem a temperatura ambient?
Bé, per tal d’evitar que la cadena de fred es trenqui al llarg de la cadena alimentària, els consumidors rebem o comprem els ous a temperatura ambient, els transportem a casa i és ara quan els refrigerem, assegurant així que en cap moment s’ha trencat aquesta cadena de fred. Com ja hem dit, els canvis de temperatura poden provocar la condensació d’aigua a la closca, fet que augmenta el risc de contaminació, per tant és preferible que els comerços que venen ous els mantinguin a temperatura ambient. 

Per tant, un cop els hem comprat cal de tenir clar que els ous s’han de mantenir en un lloc fresc, sec i a temperatura constant. Aquestes condicions ens les proporciona el refrigerador o nevera.

A més, la majoria de neveres disposen d’un espai específic per emmagatzemar els ous. Normalment permet separar-los de la resta d’aliments i així evitar contaminacions creuades amb la resta d’ingredients.

Si utilitzem ous a les nostres receptes i cal afegir-los a temperatura ambient, els haurem de temperar abans d’utilitzar-los, tant ràpid com sigui possible.