I el teu establiment, quina qualificació higiènica obtindria?

Safer Food, Better business. Qualificació higiènica en sector restauració.

Fa un parell d’anys El País va publicar una notícia posant a disposició dels consumidors una base de dades amb els resultats d’inspeccions sanitàries dutes a terme a la ciutat de Barcelona. El 7% dels bars i restaurants inspeccionats presentaven problemes greus, la majoria generats per la falta de Plans de Control, sobretot de plagues, neteja i desinfecció, i proveïdors, com també pels errors i les males pràctiques en la manipulació dels aliments.

Per a tots els qui vulgueu saber les deficiències que presenten aquests establiments inspeccionats podeu fer clic AQUÍ i accedir a la base de dades.

S’obre la porta a fer públiques les qualificacions obtingudes en les inspeccions sanitàries a casa nostra, seguint la tendència que ja existeix a altres països, com per exemple al Regne Unit i a Estats Units, on els establiments que venen o serveixen menjar han de mostrar a l’entrada i visible el resultat obtingut en la darrera inspecció sanitària que hagin rebut.

Què us semblaria com a consumidors poder decidir on consumir sense haver d’entrar a l’establiment, sabent quin resultat o qualificació higiènica té i poder comparar-lo amb els altres establiments de la zona? I com a responsables d’un bar o restaurant què us semblaria que la vostra qualificació sigues visible a la porta?

Com ja hem dit hi ha països on els bars i restaurants estan obligats a mostrar aquesta qualificació higiènica. Al Regne Unit es classifiquen els establiments del 0 al 5. És a dir, a la porta del bar o restaurant, per exemple, hi ha d’haver el cartell amb la nota que ha rebut. Actualment Anglaterra està endurint la normativa relativa a l’obligatorietat de mostrar la qualificació a la porta. 
Si voleu buscar entre els establiments al Regne Unit podeu fer clic AQUÍ i accedir a la web de la Food Standards Agency.

A Escòcia, també és obligatori mostrar les qualificacions i a més, la Food Standards Scotland posa una web a disposició dels consumidors per tal de poder accedir als resultats de l’establiment que vulguis. Si voleu buscar entre els establiments escocesos podeu fer clic AQUÍ i accedir a la base de dades.

La darrera notíciapublicada per l’Agència de Seguretat Alimentària de Catalunya en relació aquest tema és presentant els resultats d’un estudi realitzat a Nova York arrel de la implementació de la qualificació pública higiènica dels establiments alimentaris. Es comença a constatar que aquest tipus de mesura incideix en la disminució de toxiinfeccions alimentàries als establiments.

Sistema de lletres utilitzat a Nova York.


Cal tenir en compte que cada cop més exigim saber què mengem i tenir la garantia que els aliments es manipulen correctament. La higiene comença a ser una de les variables més importants a tenir en compte quan triem on mengem.

Tot i que d’inici ens pugui semblar complicat que s’acabi implementant al nostre territori, hem de considerar els beneficis que aquest tipus de mesura aporta al sector de l’empresa alimentària, al consumidor i a garantir la seguretat dels aliments.

1. El consumidor pot decidir a partir d’informació oficial on vol consumir.

2. Estimula als responsables de l’empresa alimentària a aplicar millores, fet que incideix en la qualitat del seu producte o servei.

3. Augmenta la seguretat dels aliments des de la implantació de Plans de Control o autocontrols.

4. Disminueix el risc de transmetre toxiinfeccions alimentàries.

5. Atorga valor afegit l’obtenció d’una bona puntuació, millor la imatge del vostre establiment.