Mapa de Perills Alimentaris



Què és un perill alimentari?  Un perill alimentari és tot aquell agent biològic, químic o físic, present en un aliment, que pot causar un efecte perjudicial per la salut. (Codex Alimentarius, 1997).

Així doncs, un contaminant o perill alimentari és qualsevol “cosa” que estigui a l'aliment capaç de produir algun efecte negatiu en el consumidor.

La classificació dels perills relacionats amb el consum d'aliments es fa segons l’origen del perill. Tradicionalment s'han classificat en Perills físics, Perills químics i Perills biològics, i darrerament ja s'inclouen els Al·lergògens i s'obre una categoria anomenada Altres per poder afegir qualsevol altre tipologia de perill.

Coneixeu l’eina Mapa de Perills Alimentaris de la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària?
Aquesta eina és un instrument de suport per a la identificació dels perills alimentaris més comuns i més seriosos, que pot contribuir a ajudar als operadors a implantar el seu sistema d'autocontrol o APPCC.

Tota la informació facilitada està actualitzada, ja que el coneixement de nous perills associats està en costant evolució. Es presenta de forma abreujada en format online o bé en pdf. El seu ús és molt pràctic, de suport a empreses i particulars, sense prejudici a les responsabilitats que garanteixen la seguretat alimentaria i els autocontrols.

Per a cada perill s'inclou una descriptiva amb les seves característiques bàsiques, hàbitat dels patògens, aliments en els que es pot trobar, la afectació que provoca en les persones, les dosis infectives en el cas dels perills biològics, els grups de població més vulnerables i la freqüència de la seva presència en aliments i exemples de brots i/o alertes.

Si no podeu accedir a la web, cerqueu mapa de perills alimentaris i trobareu els pdfs. Actualment la web s'està actualitzant.

Aquest any 2019, s’hi ha inclòs una nova categoria dins els perills físics: la radioactivitat. Podem pensar que no té massa sentit però de ben segur que és un paràmetre que s’ha de monitoritzar, si més no conèixer si la tendència és a l’alça o no. Podeu llegir l’entrada que va publica l’ACSA sobre aquesta nova categoria dins els perills físics.


Feu clic AQUÍ per llegir la notícia.


De fet, aquest 2019 també s’ha presentat la primera i única ampolla d’ Atomik Vodka, el primer producte de consum fet a partir de matèria primera procedent de la zona d’exclusió de Txernòbil. Podeu visitar la seva pàgina web clicant aquí Aquesta iniciativa neix amb l’objectiu de recuperació de la zona i dirigida per investigadors de la Universitat de Portsmouth (Regne Unit).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada