Obrim...Però com?



Actualitzat el 04 de Maig de 2020

Dijous passat, 30.04.2020 vam compartir l’enllaç a la Guia Inicial per Restauració que ha publicat en obert el Basque Culinay Center.  Teniu l’escrit just sota aquesta actualització. Avui dilluns 04.05.2020 compartim l’enllaç al recull de Recomanacions de l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària. Si sou Responsables d’una petita empresa alimentària us pot ser útil per assentar unes línies bàsiques alhora de plantejar-vos obrir per al servei a domicili, el take away o preparar la terrassa del vostre establiment.


És important estar atents a les publicacions del BOE, que ara sí sembla que comencen a marcar certes pautes concretes, i  a les recomanacions que van recollint, ampliant i actualitzant els organismes oficials.  Sempre us hem adreçat a l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària i en aquest cas ho continuem fent. Estan fen una molt bona feina a l'hora d’organitzar la informació.

AGÈNCIA CATALANA DE SEGURETAT ALIMENTÀRIA:


30.04.2020

Restauració i hostaleria diuen que podem obrir…però com? Ens agradaria poder contestar a aquesta pregunta, però sincerament, avui 30.04.2020 no ho saben o no ens ho han comunicat de manera clara.

Les informacions són contradictòries i tots/es fem números plantejant-nos múltiples escenaris que possiblement no arribaran a materialitzar-se. Com sempre, seny! No perdem el Nord!

Fa uns dies el Basque Culinay Center junt amb Eurotoques va compartir en obert una mini Guia de 16 pàgines, molt senzilla d’entendre i de llegir, que l’ACSA ha publicat a una de les seves darreres entrades. No us volem enganyar, no espereu trobar-hi noves pràctiques higièniques complicades, ni canvis impossibles d’aplicar ni obres/inversions econòmiques als establiments. I això, de moment, és una bona noticia.

Som conscients que certs interlocutors marquen la tendència, i sota el nostre punt de vista és important que a la pregunta: “Què hauríem de fer les empreses de restauració per començar a treballar després del tancament per Covid-19?” Responguin…”Recuperar la confiança”.

Les indicacions de sempre, les que ja havíem de complir abans d’aquesta crisi sanitària:

- Autocontrols, extremant el Pla de Neteja i Desinfecció
- Formació als manipuladors d’aliments en higiene i seguretat alimentària
- Complir les 4 normes bàsiques: Netejar, Separar, Cuinar i Refredar: 
Per exemple, la neteja i desinfecció de fruites i verdures de consum cru ja era una línia vermella en quan a higiene i seguretat alimentària abans de de la Covid-19.


Com a mesures addicionals, algunes de les recomanacions a 30.04.2020 i la Font de Referència són:

- Prohibir els mòbils al lloc de treball.
- Netejar i desinfectar els envasos si no els podem retirar abans d’emmagatzemar la matèria primera.
- Ús de guants i mascareta sobretot en les elaboracions en cru i emplatats.
- Disposar de gels d’hidroalcohol per a treballadors i clients.
- Augmentar la ventilació del local. És important el manteniment dels filtres d’aire condicionat.

A tenir en compte que la Nota a peu de pàgina a la Guia és la següent, citem:

NOTA:
Este trabajo se basa en la información actualizada del 23/04/20. No conocemos todos los datos que afectan a esta pandemia y la información sanitaria evoluciona de una manera vertiginosa. Es posible que las recomendaciones pierdan eficacia o sea necesaria su modificación posterior.


Cliqueu a la imatge de la Guia Inicial del Basque Culinary Center i Eurotoques per accedir-hi.